top image

REVIEWS

1 Home 1 News 1 About Us 1 Products 1 Prices 1 Warranty 1 Awards 1 Reviews 1 Interviews 1 Presentations 1
1 Shows 1 Dealers 1 FAQ 1 Feedback 1 Contact Us 1 Links 1 PayPal
OWNER'SPAGE

 

Products

Power amplifiers
M1.2 Reference
     
description  specs
M2.2
    
description  specs
ML2.2
    
1 description 1 specs
ML3 Signature
    
1 description 1 specs
Preamplifiers
LL2.1(regular/deluxe)
     description specs
LL1.1 Signature
    
1 description 1 specs
L2 Reference
    
description  specs
LP1 Signature
    
1 description 1 specs
LP2.1 (regular/deluxe)
                phono preamp
     1 description 1 specs


 1

11111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111

EXTREME AUDIO VIDEO, October' 2000 (#20) 

11111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111

The Greek text can be viewed only in Explorer

 

ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ LAMM L1

Ρώσος με αμερικάνικο διαβατήριο ο L1 αποτελεί έναν κορυφαίο προενισχυτή γραμμής, υβριδικής σχεδίασης, που έχοντας υπερβεί μακράν το ‘μέσο όρο’ του hi-end υπηρετεί με συνέπεια αυτό που καλείται real audio, επιδιώκοντας με αυτογνωσία την ηχητική Απουσία. Και στη χώρα του αληθινού Audio -πιστέψτε με- το να παραμείνεις απλά αμέτοχος είναι τελικώς το δυσκολότερο πράγμα.

Μουσικός Θεματοφύλακας

Δεν γνωρίζω αν πρόκειται περί συμπτώσεως ή τυχαίας συγκυρίας, αλλά ποτέ δεν με έχουν απογοητεύσει μηχανήματα με ανεξάρτητα ρυθμιστικά κέρδους και…λαβές μεταφοράς. Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η διαπίστωση; Από απολύτως τίποτα μέχρι ότι οι συγκεκριμένες συσκευές βρίσκονται φιλοσοφικώς πλησιέστερα στη νοοτροπία της μουσικής παραγωγής παρά σε αυτή της μουσικής ανα-παραγωγής όπου είναι κοινώς παραδεκτό πως το κρασί -της πλειοψηφίας- των κατασκευαστών χωρά περισσότερο νερό.

Ο L1 λοιπόν, τόσο εξωτερικά (όσο και εσωτερικά όπως απεδείχθη εν συνεχεία), μοιάζει με αυθεντικό μηχάνημα της μουσικής φάμπρικας, καθρεφτίζοντας συνάμα και την πολυεπίπεδη όσο και πολύχρονη διατριβή κι ενασχόληση του ίδιου του Mr Lamm ή κατά κόσμον Β. Σουσούριν, με τα audio κυκλώματα. Αλλωστε ο ίδιος ο Σουσούριν υποστηρίζει ότι ο θεμέλιος λίθος των σχεδιάσεών του επικεντρώνεται σε μια θεωρία που ο ίδιος έχει αναπτύξει και αφορά τις ιδιαιτερότητες του ‘μηχανισμού της ανθρώπινης ακοής’. Ρώσος στην καταγωγή ο Σουσούριν, από το ‘88 έχει μετακομίσει στις ΗΠΑ και μετά από κάποιες επιμέρους συνεργασίες ίδρυσε τη Lamm για να εξειδικευτεί στα ενισχυτικά. Ο L1 αποτελεί τον πιο προσιτό από τους δυο προενισχυτές που έχει κατασκευάσει (ο δεύτερος είναι ο νεότερος, επίσης υβριδικός L2 Reference με σχεδόν διπλάσιο κόστος) για να οδηγήσει μια επιλεκτικά σχεδιασμένη γκάμα υβριδικών, όσο και τριοδικών single ended μονομπλόκ τελικών.

Ζυγίσματα ακριβείας & παροχές ουσίας

Δέκα χειριστήρια και διακόπτες στην πρόσοψη ενός προενισχυτή γραμμής που μόνο υπέρμαχος της αλόγιστης παροχολογίας δεν είναι, μάλλον υπερβολικά φαντάζουν αρχικά. Μια πιο προσεκτική ματιά όμως, είναι αρκετή να μας πείσει ότι όλοι τους είναι απαραίτητοι, καθώς η πλειονότητα των χειριστηρίων υπηρετεί το απόλυτο ζύγισμα του σήματος, στοιχείο που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στις σχεδιάσεις του Σουσούριν. Εχουμε και λέμε λοιπόν: Ανεξάρτητο ρυθμιστικό κέρδους με διακριτά βήματα για κάθε κανάλι που μαζί με το γενικό ρυθμιστικό της στάθμης επιτρέπουν το καλύτερο δυνατό ζύγισμα ανάμεσα στα δυο κανάλια. Επιτέλους ‘πήραμε κέντρο’ στο άκουσμα χωρίς να χρειαστεί να μεταφέρουμε τη θέση ακρόασης, ή να παίζουμε με τα εκατοστά στην τοποθέτηση των ηχείων. Στο κάτω τμήμα του L1, φιλοξενούνται έξι μικρότεροι διακόπτες που από αριστερά προς τα δεξιά διαχειρίζονται την έναυση των τελικών (Μ1.1 & Μ2.1), την αναστροφή της φάσης του σήματος, την επιλογή της λειτουργίας (Stereo, Rev, L+R, L ή R), -ομολογουμένως μια σπάνια εφαρμογή με εξαίρετη πρακτική σημασία, ενδεικτική του γεγονότος πως το μηχάνημα συγγενεύει με την παραγωγική πλευρά του audio -  την επιλογή εγγραφής που αφορά την αμφίδρομη σχέση των δυο εγγραφέων που δύναται να φιλοξενήσει ο L1, τον διακόπτη tape monitor και τέλος τον επιλογέα πηγής προς ακρόαση. Συνολικά, ο L1 διαθέτει 5 εισόδους στάθμης γραμμής και δυο εισόδους tape με αντίστοιχους βρόγχους εγγραφής. Από εξόδους έχουμε ένα ζεύγος στάθμης γραμμής και ένα ζεύγος balanced xlr, ενώ ας μην λησμονούμε ότι η από κοινού διασύνδεσή τους υποστηρίζει εύκολα την εφαρμογή διενίσχυσης.

Ο Έσω Κόσμος

Οπως ανεφέρθη ο L1 αποτελεί μια υβριδική σχεδίαση χωρίς ανάδραση που λειτουργεί σε καθαρή τάξη Α. Η  ιδιαιτερότητα του προενισχυτή δεν είναι άλλη από το ότι οι τρεις λυχνίες που φιλοξενεί χρησιμοποιούνται στο στάδιο της τροφοδοσίας για τη σταθεροποίηση της τάσης, ενώ στο line stage συναντάμε mosfet. Εσωτερικά ο προενισχυτής είναι χάρμα οφθαλμών και δεν αναφέρομαι μόνο στην ποιότητα των υλικών που είναι υψηλή ως οφείλει, αλλά και στην τάξη της υλοποίησης. Τα δυο κανάλια φιλοξενούνται σε ανεξάρτητες πλακέτες κορυφαίας ποιότητας, η καλωδίωση είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ενώ τα τρία διακοπτικά ποτεσνιόμετρα, (Gain και Output Level) που χρησιμοποιεί είναι τα κορυφαία black beauty της Alps, μακράν καλύτερα του γνωστού μας μπλέ. Οσον αφορά τα εξαιρετικά επίχρυσα rca αυτά ανήκουν στην Esoteric Audio USA.

Η ήρεμη δύναμη

Αρκετά συχνά, στα πλαίσια της δύσκολης ομολογουμένως προσπάθειας περιγραφής του ηχητικού χαρακτήρα μιάς συσκευής όπου απαιτείται η εύστοχη μετουσίωση του αυθεντικού συναισθήματος που προκαλεί η σύνθεση και το ηχόχρωμα σε γραπτό λόγο ο οποίος με τη σειρά του οφείλει να είναι απόλυτα κατανοητός, γλαφυρός και ουσιαστικός, κάνουμε λόγο για μουσικότητα, ηχητική ταυτότητα, χαρακτήρα ή ακόμα και προσωπικότητα. Την τελευταία άλλωστε είτε την αποδεχόμαστε εξάροντάς την, είτε την απορρίπτουμε, ενώ όσον αφορά τους αμετανόητους εραστές της υψηλής πιστότητας θα έλεγα ότι σχεδόν παραμένει στόχος ζωής το να κυνηγούν μετά μανίας αυτή που ταιριάζει στα αυτιά και την αισθητική τους. Με τον προενισχυτή της Lamm όμως τα πράγματα διαφέρουν παρασσάγας καθώς δεν άργησα να διαπιστώσω ότι στην προσπάθειά μου να περιγράψω το πως ηχεί η συσκευή, τελικώς περιέγραψα την ίδια τη μουσική παραγωγή. Φυσικά, ένα τέτοιο γεγονός για να λάβει χώρα προϋποθέτει πραγματικά ουδέτερα και ‘αήχα’ μηχανήματα τα οποία εκτιμώ ότι σπανίζουν όλο και περισσότερο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν κιόλας. Και ο L1 απέδειξε περίτρανα πως κάνει ότι περνά από το χέρι του για να μη συμμετάσχει και ακριβώς σ’ αυτό το σημείο τεκμηριώνεται ηχητικά η υψηλή του κλάση. Ομολογώ πως είχα πολύ καιρό κατά τις ακροάσεις ενός μηχανήματος να μην ‘ακούσω’ το ίδιο το μηχάνημα αλλά αυτό καθ’ αυτό το πρόγραμμα σχεδόν αυτούσιο, γεγονός που συνειδητοποίησα εκτενώς, σχεδόν με ευλάβεια και τρόμο συνάμα όταν έπρεπε να παραδώσω τον L1 στον αντιπρόσωπο, καθώς τόσο τα αυτιά μου όσο και η ακουστική μου μνήμη απαίτησαν ένα εύλογο διάστημα τμηματικής προσαρμογής στη σκληρή πραγματικά των απλά καλών ή ακόμα και εξαίρετων συσκευών. Θα έλεγα ότι η ‘σκληρή’ αλήθεια της υψηλής πιστότητας μου μετεφέρθη αυτούσια μέσω του L1 αφού απεδείχθη περίτρανα ότι ένα μηχάνημα κλάσης τυγχάνει της καθολικής αναγνωρίσεώς σου όταν φτάνει η ώρα του αποχωρισμού, αφού κατά την απουσία του μονομιάς όλα φτωχαίνουν, ρηχαίνουν, οι διαστάσεις συρρικνώνονται, ο αέρας της κλάσης παύει να οδηγεί αρμονικά τα ηχοχρώματα και η μουσική πραγματικότητα γίνεται πεζή αν όχι στείρα. Βέβαια στην αρχή του αποχωρισμού όλα αυτά, μετά είπαμε το εύπλαστο ακουστικό νεύρο δυστυχώς ή ευτυχώς συνηθίζει…

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή όσον αφορά τη συμβίωσή μου με τον L1, καθώς με τον Lamm συνέβη το εξής παράδοξο το οποίο τολμώ να υποθέσω ότι ταυτίζεται με την υψηλή κλάση του προενισχυτή: Οσο αθόρυβα και ομαλά εντάχθηκε στο σύστημά μου, στο χώρο μου στις ακροάσεις, στη νοητική μου ακρόαση και στη ζωή μου γενικότερα, τόσο βαρύγδουπη, ακαριαία και απότομη υπήρξε η φυγή του. Με λίγα λόγια ο έρωτας με τον L1 μόνο κεραυνοβόλα δεν ξεκίνησε, όμως μήπως οι πραγματικές αξίες περιμένουν τελικώς εσένα τον ίδιο να ωριμάσεις έως ότου τις αποδεχθείς και τις εκτιμήσεις σε βαθμό απόλυτο έχοντας πλήρη αυτογνωσία των πεπραγμένων; Κυριολεκτικά για τον L1 και το ήχο του...θα μπορούσα να γράψω πολλές σελίδες προκειμένου να ανταποδώσω έστω και κατ’ ελάχιστο το πάθος και την ευχαρίστηση που απλόχερα μου προσέφερε.  

Αρχικώς λοιπόν ο τρόπος που προσέγγισε το μουσικό πρόγραμμα δεν υπήρξε καταλυτικός, συνεπώς δεν κατακλύστηκα από πληθώρα μουσικών επιχειρημάτων διότι όπως απεδείχθη αφενός μεν ο L1 δεν έχει τίποτα να αποδείξει και αφετέρου παίζει σε μια αφ’ εαυτού κατηγορία όπου οι κανόνες, τα επιχειρήματα και οι μουσικές φόρμες μοιάζουν άγνωστες για τον ίδιο. Αν με ρωτούσατε λοιπόν για την κεντρική ιδέα όσον αφορά τις ακροάσεις του L1 θα απαντούσα τα εξής: Αυθεντικά φυσικός και Αχρωμάτιστα Μουσικός, είναι αυθόρμητα οι πρώτες εκφράσεις που μου έρχονται στο μυαλό, χαρακτηρισμοί τους οποίους εξέφρασα και για τον ολοκληρωμένο IT της Lavardin τον οποίο ο Lamm μου θύμισε σε ήθος, όμως ο L1 πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα στον τομέα της μουσικής κάθαρσης καθότι περισσότερο απών από τα δρώμενα. Η όποια συμμετοχή του εκφράστηκε μοναδικά με έναν κρυστάλλινο, διαυγή και καθάριο μουσικό τρόπο, όπου τίποτε δεν κρύφτηκε ούτε παρουσιάστηκε ευγενικά κι επιτηδευμένα, ενώ παράλληλα ο γεμάτος και περιγραφικός του χαρακτήρας αλλά και η κριτική του προδιάθεση ποτέ δεν τον μετέτρεψαν σε ψυχρό παρατηρητή, παρά το γεγονός ότι όσον αφορά τους ‘καλούς μουσικούς τρόπους’ ο L1 εκφράζει πεντακάθαρα και με τόλμη την άποψή του: ‘ας είχαν φροντίσει στην ηχογράφηση γι’ αυτούς’. Με συνοδά ως επί το πλείστω τα ενεργά μόνιτορ BM15A της Dynaudio και με πηγή το σετ της Tag McLaren CDT-20R / DAC 20 ο L1 επέδωσε με άκρως διακριτικό αλλά σαφή τρόπο τα όποια λαμπάτα του διαπιστευτήρια, ενώ η ηχητική του ομοιογένεια παραπέμπει ενίοτε σε ‘wall of sound’ πρότυπα. Αποτέλεσμα αυτής της ενιαίας ηχητικής υπόστασης είναι να κινδυνεύει κανείς να χαρακτηριστεί ως γραφικός στην προσπάθειά του να καταγράψει διεξοδικά τις επιμέρους συχνοτικά περιοχές, όμως εν προκειμένω η κατά το δυνατόν πληρέστερη μεταφορά του ‘ήχου της  Lamm’ στο χαρτί, λαμβάνει χώρα δημοσιογραφικής αδείας. Ας μπούμε λοιπόν στο παιχνίδι με τα Hz τηρώντας συνάμα και τη συχνοτική ιεραρχία. Το χαμηλό του L1 μοιάζοντας απόλυτο φροντίζει να μεταφέρει αυτούσιες ακόμα και τις έως τώρα άγνωστες πτυχές του χαμηλόσυχνου πυθμένα δίνοντας παράλληλα στα γούφερ την ευχέρεια για μια άνευ προηγουμένου δοκιμή των δυνατοτήτων τους. Πάραυτα οι χαμηλές ποτέ δεν είναι επιθετικές, αλλά διακρίνονται από φυσική ροή και οργανική χαλαρότητα, εξαιρετικό όγκο και σχεδόν απόλυτη αίσθηση του φυσικού ήχου των οργάνων του ρυθμού, συνδυασμένα με αβίαστο παλμό και πρωτίστως με αυτή την τόσο σπάνια αίσθηση ‘ακούω το όργανο’ και ‘όχι το μηχάνημα’. Πιστέψτε με είναι σημαντικό να κατανοείς με απόλυτα φυσικό τρόπο ότι ο σπουδαίος αυτός όγκος δεν οφείλεται στον προενισχυτή που κατεβαίνει χαμηλά αλλά στο ίδιο το όρθιο μπάσο που έτσι πρέπει ν’ ακούγεται.

Η μεσαία περιοχή του L1 συνδυάζει εγγύτητα και φυσικότητα με ρεαλισμό και αμεσσότητα. Ο χαρακτήρας φωνών και σολιστικών αποδίδεται με ρευστότητα, δίχως επιτήδευση αυτούσιος, όπως ακριβώς είναι. Δεν κρύβω ότι αρχικώς ο προενισχυτής μου φάνηκε φειδωλός όμως γρήγορα κατανόησα ότι απλώς παραθέτει τα μουσικά δρώμενα και αν κάπου βάζει το χέρι του αυτό διαπιστώνεται στη μεστή ουσία του αλλά και τη μετρημένη θέρμη του. Η ιδιαίτερη χροιά κάθε φωνής αναπαράγεται αυτούσια, οι γυναικείες διαθέτουν πληρότητα σώματος και οφείλουν τη μαγεία τους στη φυσικότητά τους καθώς η έννοια του ρεαλισμού με τον Lamm λαμβάνει πρωτόγνωρες διαστάσεις. Από κοντά και ο υψίσυχνος χείμαρος με τις υψηλές να αποτελούν τη φυσική συνέχεια των εξαίρετων μεσαίων, καθώς ο πλούτος και ο αέρας είναι υπεράνω κριτικής, για την έκταση δεν τείθεται θέμα, ενώ τα διαφορετικά χάλκινα κρουστά σε όποιο drum ή percussion kit κι αν άκουσα ήταν όχι απλώς εύκολα αναγνωρίσιμα, αλλά διέκρινες με ευκολία τις ίντσες και το πάχος του εκάστοτε crash… ενώ το ride μετρούσε εντός του δωματίου… Οι χώροι που στήνει ο ενισχυτής αποτελούν την πεμπτουσία της εξαίρετης συχνοτικής παράθεσης του προγράμματος. Χωρίς ποτέ να προβεί σε υπερβολές δεν προτίθεται ούτε στιγμή να εντυπωσιάσει με τεχνητά αυξηντικές τάσεις όσον αφορά τις διαστάσεις της μουσικής σκηνής, ενώ ο αέρας, η υγρασία και η φρεσκάδα μεταξύ οργάνων αναδεικνύουν φυσικά το στήσιμο της ορχήστρας και συνεπικουρούν στην αξιοπιστία της χωροχρονικής πληροφορίας. Απλώς κρατήστε σαν συμπέρασμα ότι ο ήχος του L1 διαθέτει αυτή την αυθεντική μουσικότητα που υπάρχει στη φύση και τίποτα παραπάνω. Αν λοιπόν είστε έτοιμοι να δεχθείτε το γεγονός ότι η έντονη προσωπικότητά του στηρίζεται ακριβώς στην απουσία έντονης προσωπικότητας τότε είναι πιθανό να συμβιώσετε δια βίου με τον L1.

Αμέσως μετά τη φυσική αναπαραγωγή

Ο L1 απεδείχθη αναμφίβολα ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μηχανήματα που πέρασαν ποτέ από το χέρια μου, καθώς με δεδομένη την κλάση του, ανήκει στην κατηγορία των μηχανημάτων που σου αποκαλύπτονται σιγά - σιγά και δεν τα βαριέσαι ποτέ. Οι καθημερινές και διαρκείς εκπλήξεις που μου επιφύλασσε αποτέλεσαν τον καλύτερο αρωγό στη εξ’ ορισμού δεδομένη φυσικότητα του ακούσματος, καθώς κάθε ακρόαση είχε πάντα κάτι καινούργιο να μου προσφέρει. Σίγουρα το αντίτιμο είναι αξιοσέβαστο αλλά κάπως πρέπει να μεταφραστεί και δραχμικά η ηχητική κλάση του L1 δεν είναι έτσι; Ενας φίλος μουσικός και ταυτόχρονα ενεργός fan του hi-end στο άκουσμα και μόνο του ποσού -και όχι του ίδιου του Lamm- σχολίασε χαρακτηριστικά ότι με 3 εκ. μπορείς να φέρεις τη μπάντα να παίζει σπίτι σου. Εγώ πολύ απλά ανταπαντώ πως ο Lamm συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων προενισχυτών κι ως εκ τούτου θεωρείστε δεδομένο ότι θα αποζημιωθείτε με την καλύτερη και φυσικότερη μουσική τροφή, εκτός κι αν όντως έχετε τη δυνατότητα να φιλοξενείτε live στο σαλόνι σας τις αγαπημένες σας μπάντες…    

Αντιπρόσωπος: MF AUDIO  τηλ.: 76.63.407

Τιμή: 2.900.000 δρχ.

 

ON

Φυσικός, διαυγής και αχρωμάτιστος

Αυτοαποκαλύπτεται σταδιακά, έχοντας σύμμαχό του το χρόνο

Κορυφαία υλικά - Ευκολίες Ουσίας

 

OFF

Για το μέσο audiophile οι λαβές του μάλλον δεν ευθυγραμμίζονται στη hi-end αισθητική

 

1